Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ceviche - pyszny początek roku!



Zastanawiałam się jak tu właściwie uczcić początek Nowego Roku!







Wymyśliłam dwa sposoby i oba wykorzystałam.

Po pierwsze sushi z Anią (było całkiem dobre, ale to nie to samo co u Suchego).

Po drugie ceviche z łososia.



Ceviche to danie pochodzące z Peru i przygotowuje się je z białej ryby marynowanej w soku
z limonki z solą, czasem dodaje się też świeże chili.
Bezpośrednio przed podaniem okłada się plastrami czerwonej cebuli.

Moje ceviche różni się od oryginału. Jest to wersja, którą poznałam pracując w restauracji  z kuchnią tex-mex.


Składniki:
  • ok. 300 g łososia
  • limonka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek chili
  • sól
  • świeża kolendra




Łososia kroimy ostrym nożem w kostkę o boku ok. 0,5 centymetra, solimy.
Wyciskamy sok z limonki i zalewamy nim łososia.

Pozostawiamy na minimum 3 godziny.
Łosoś musi się dobrze ściąć, równomierny jasny kolor.

Dodajemy chili posiekane w drobną kosteczkę.
Posiekaną czerwoną cebulę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę

 Siekamy natkę  kolendry, kroimy awokado w kostkę.
Wszystko dodajemy do zamarynowanego łososia i mieszamy!


Smacznego!!!





A Wy jak uczciliście przyjście Nowego Roku?





6 komentarzy:

  1. Znam ten sposób przyrządzania ryby ale nie znałam nazwy. Jaki pouczający ten Twój blog:)

    Wypróbuje na pewno.

    A Nowy Rok przywitaliśmy zbiorowo chorobą:(

    OdpowiedzUsuń
  2. I co gorsze nie był to kac ;) a może i lepsze?
    Postaram się, żeby taki właśnie był ;) z wartościowymi informacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wydaje się smakowite... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna sałatka taka kolorowa i napewno smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D