Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą


Było sobie kiedyś miejsce, w którym pracowali fantastyczni ludzie, podawano smakowite dania i do którego przychodzili fajni goście.

Niestety nie ma już tego miejsca, ale w mojej pamięci, po za wspomnieniami wspólnie spędzonego czasu, pozostało parę smacznych przepisów na różne dania.

Gotuję je gdy dopada mnie tęsknota.

Dostałam też pozwolenia od Mistrza Zen Czaj na opublikowanie ich na moim blogu. Dlatego chętnie podzielę się jednym z tych przepisów.
Pierwszym z wielu ;)





W niedzielny wieczór, po pracowitym dniu, gdy wszystko było już zrobione, a w restauracji nie było już żadnych gości zamawiałyśmy sobie z Adelajdą na spółkę porcję takiego makaronu. Oczywiście dostawałyśmy potrójną porcję ( Szef Kuchni, Mistrz Zen Czaj, to bardzo dobry człowiek ;))
i z radością w oczach zjadałyśmy do ostatniego kawałka pomidorka.

Dobrze, że wspomnienia pozostają.







Składniki:

  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • pół opakowania rukoli czyli ok. 50 g
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • pieprz i sól do smaku


W osolonej wodzie gotuję makaron. Używam tzw. pełne ziarna, choć ciekawe co to znaczy. Pewnie chodzi im o mąkę całoziarnową :D




W tym czasie na patelnie wlewam oliwę. W oryginalnym przepisie była to oliwa truflowa, ja zwykle używam oliwy z pomidorów suszonych.

Wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i lekko rumienię.

Dodaję pokrojone w kawałki pomidory suszone. Wszystko podsmażam delikatnie.
Dodaję świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól.

Ugotowany makaron wrzucam na patelnię. Mieszam, aż cały makaron pokryje się oliwą.

Dodaję rukolę i mieszając zdejmuję z ognia, żeby rukola nie ścięła się za bardzo.


Można posypać odrobiną parmezanu, albo położyć na wierzch kilka cieniutkich płatków tego sera.







Bardzo szybki makaron, zajmuję tyle czasu co ugotowanie makaronu.
No i oczywiście pyszny i zdrowy.

I co Wy na to?






17 komentarzy:

  1. Zjadłabym chętnie porcyjkę, bo same uwielbiane przeze mnie składniki. I jeszcze tak fajnie kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Jest pyszny i szybki a to bardzo ważne ;)

      Usuń
  2. prześliczne zdjęcia i wspaniałe danie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda BARDZO apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielabim takie włoskie smaki :) często robię podobny makaron :)

    Pozdrawiam

    Agga

    OdpowiedzUsuń
  5. najbardziej lubię właśnie takie makarony, prostota smaku, bez ciężkich sosów śmietanowych. Przypomina mi wakacje we Włoszech albo na Chorwacji, no i jak dla mnie to metoda na poprawę nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na poprawę nastoju gotowanie, jedzenie i fotografia!!
      Aaaa jeszcze rower ;)

      Usuń
  6. Szybki makaron tak jak u mnie ;)
    Połączenie kolorów w tym daniu jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolory smakowite, a szybkość jest ważna w dzisiejszym zabieganym świecie. Byle by nie za często ;)

      Usuń
  7. Marian a
    -Pappardelle z chili i krewetkami
    -Tagliatelle ze szpinakiem i Gorgonzollą
    -Placki marchewkowe z pestkami słonecznika
    -Krem z dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej pomidory grillowane ;) Gotowanie u Ani :D

      Usuń
    2. Placki są, ale z pistacjami. Krem z dyni w przeze mnie wypracowanej wersji :D Zwróć uwagę, że bez imbiru ;)

      Usuń
  8. Zrobiłam dziś na obiad i jestem zachwycona! To było przepyszne! A przy tym tak proste i szybkie w przygotowaniu, że aż podejrzane ;) Miałam nadzieję, że przekonam tym daniem mojego męża do rukoli, ale niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie których ciężko przekonać to niektórych smaków :D
      Cieszę się, że Ci smakowało!
      To dla mnie ogromna przyjemność!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D