Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wzmacniający napój cytrynowy czyt. cytrynówka

 Jest karnawał, na większości blogów kulinarnych królują przekąski,
które można podać na przyjęciu.
Dobre jedzenie dobrze jest popić czymś dobrym.
Można przygotować napoje bezalkoholowe i alkoholowe.
 Oczywiście napoje alkoholowe należy pić z umiarem :D

Dziś chciałabym zaprezentować swój przepis na cytrynówkę.




Kiedyś na jakąś prywatkę koleżanka przyniosła pyszną cytrynówkę.
Jej przepis mówił o 1/3 spirytusu, 1/3 soku z cytryny, 1/3 wody i cukru do smaku.

Oczywiście musiałam wprowadzić zmiany. Inaczej nie byłabym sobą.







Po pierwsze moją cytrynówkę robię na wódce.

Na pół litra wódki dodaję sok z ok. 5 cytryn.
Słodzę do  smaku, ale część cukru zamieniam na miód.
Miód jest pyszny, ale nie należy dodawać go za dużo, bo daje dość ostry, drapiący w gardło smak.

Robiąc tą cytrynówkę dodałam niewiele miodu, ale dodałam też kilka łyżek syropu klonowego. Pierwsze wrażenie bardzo fajne.
Zobaczymy co będzie po dwóch tygodniach, bo na tyle czasu zostawiam cytrynówkę do przegryzienia.

Oczywiście następnego dnia też będzie smakowała.

Jeśli zrobicie ją dziś lub jutro to do weekendu, będzie już w sam raz.





Lubię domowej roboty alkohole.
A Wy jakie smaki lubicie?

Macie jakieś swoje ulubione trunki, które robicie w domu?

9 komentarzy:

  1. Polecam cytryny w całości, skórka daje fajny aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie powoduje goryczki?

      Usuń
    2. Pewnie w zależności od gatunku cytryn, im wiecej iałej skorki tym więcej goryczy.

      Usuń
    3. Boję się, ale spróbuję ;)

      Usuń
  2. Już zapomniałam jak smakuje alkohol. Jeszcze tylko 4 miesiące abstynencji...
    Ale zacznę od piwka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maryś, mi się tu wszystko podoba, ale najbardziej zdj. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Uczę się pilnie :D

      Usuń
  4. Jeśli chodzi o całe cytryny to polecam je sparzyć, obrać cienko skórkę a następnie pozbyć się białej błonki (to ona powoduje smak goryczy). Cytryny wraz ze skórkami zasypać cukrem i odstawić na 3-4 dni, po tym czasie zalać wodą i spirytusem a następnie odstawić na min miesiąc. Dopiero wtedy odfiltrować i przelać do małych buteleczek (koniecznie szklanych).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D