Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tłusty czwartek

Jaki dziś smakowity dzień.

Można bezkarnie najeść się pączków i faworków.

Staram się co roku robić faworki, bo bardzo je lubię, ale tym razem się nie udało. Oczywiście z powodu pędzącego czasu.
Za rok się uda.



Słyszałam dziś w radio rozmowę z panem Łukaszem Blikle na temat pączków.

Nie wpadłabym na to, że kiedyś pączki robiono z mięsem, choć po zastanowieniu wydaje się to logiczne.
Była to jedna z ostatnich okazji na zjedzenie dobrych i tłustych dań przed postem.


Przemysł cukierniczy zaczął się rozwijać dopiero w drugiej połowie XIX wieku, gdy cukier zyskał popularność.
Do tego czasu słodkie wyroby to były głównie pierniki.

Wiedzieliście o mięsnych pączkach?
Chętnie bym takich spróbowała, tylko może bez lukru ;) , a Wy?

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D