Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aglio e olio e peperoncino



W zeszły tygodniu odwiedziliśmy z kolegą dwie fajne restauracje - winiarnie.
Obie mieszczą się w budynku dawnej kotłowni spółdzielni mieszkaniowej.

W obu przemiła atmosfera, fajna obsługa (urok niedużych restauracji) i pyszne wina.

Jedna z nich serwuje wina i dania chorwackie, druga włoskie.

Z chorwackiej mamy pyszne wino do wypicia na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi :)
A we włoskiej jadłam pyszny makaron, który dziś przyrządziłam w swojej kuchni.





Aglio e olio czyli czosnek i oliwa zwykle podaje się ze spaghetti. Nie przepadam za tym makaronem więc zrobiłam z tagliatelle.


Aglio e olio pochodzi z regionu Abruzzo, który słynie z win.

Przygotował makaron w wersji z chilli i natką pietruszki.

Dodałam też parmezan choć podobno według tradycyjnych przepisów nie powinno się go dodawać.




Składniki:
  • 3 gniazda tagliatelle
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół chilli lub pół łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • odrobina parmezanu


Makaron ugotowałam al dente.

W czasie gdy się gotował pokroiłam czosnek w plasterki, chilli w paseczki i posiekałam natkę.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłam czosnek, chilli.
Delikatnie podsmażyłam.
Czosnek zmiękł, a oliwa przeszła jego smakiem i ostrością chilli.

Dodałam odsączony makaron. Wymieszałam, żeby pokrył się oliwą.
Dodałam natkę pietruszki.
Przełożyłam na talerz i posypałam odrobiną startego sera.


Pyszności!

Można wcinać ;)




W prostocie siła, zgadzacie się?



18 komentarzy:

  1. O tak! Proste i niesamowicie smaczne. Uwielbiam tak przyrządzony makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. najprostszy sposób przyrządzenia makaronu, a jaki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, na równi z penne.

      Usuń
  5. Ta pasta jest tak pyszna,że mogłabym ją jeść zawsze.
    Kiedyś jadałam ja pasjami.
    Minimalizm w doskonałym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zniewala wyglądem! Muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, w prostocie siła - nie jeden raz się o tym przekonałam.
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja uwielbiam ze Spaghetti :) a we Włoszech podsją z parmezanem a właściwie z parmo padano czy jak on się tam zwie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grana Padano. Rozmawiała o tym z moim Włochem i potwierdził wersję o nie dodawaniu sera w oryginalnych recepturach.

      Usuń
  9. Proste danie, ale tak świetne, że w tej chwili bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się bardzo szybko więc polecam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D