Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pasta twarożkowa z makrelą



Jakiś czas temu na którymś blogu natknęłam się na pastę. Chyba właśnie z makreli. I tak chodziłą za mną i chodziła, aż postanowiłam ją zrobić.

Oczywiście przepis jest mój, choć podobny do tysiąca innych ;)

W ogóle ostatnio chodzą mi po głowie różne pasty i ochota na nie u mnie coraz większa więc pewnie niedługo pojawi się jakaś kolejna.



Dzisiejsze śniadanie było pyszne. Fajna pasta z fenomenalnym chlebem.
Dobry chleb to podstawa :D





Składniki:
  • 30 dkg białego tłustego sera
  • ok. 30 dkg wędzonej makreli
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 nieduża cebula
  • sproszkowane chili Cayenne do smaku (pieprz kajeński)


Rozgniatam widelcem biały ser. Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Obieram makrelę, starając się usunąć ości i dodaję ją do sera.
Doprawiam chili do smaku, dodaję śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiam widelcem.

Pasta od razu gotowa do nakładania na pieczywo.

Smacznego!




A Wy jakie pasty lubicie?

Może podsuniecie mi pomysł jaką następną powinnam zrobić?




18 komentarzy:

  1. ja nie wyobrażam sobie życia bez hummusu :)Ale fakt, podstawa to porządny chleb!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od niedawna znam ten smak i uwielbiam go! Na pewno niedługo postaram się hummus zrobić, bo Aghar- Szef Kuchni, zdradził swoją recepturę ;)

      Usuń
  2. O dzięki Ci o Skarbnico :)
    Ja właśnie ostatnio też uwzięłam się na pasty.
    Była już tradycyjna z makreli(ser żółty, cebulka, jaja). W ten weekend zrobiłam pastę jajeczną.
    Musze wypróbować Twój przepis. I czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie taka jajeczna też mi się marzy wg. przepisu bratowej! Mniam!

      Usuń
  3. U mnie wczoraj na stole była prawie taka sama .. Tylko nie miałam cebuli i dodałam pora, a zamiast śmietany jogurt naturalny. Też wyszła pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por dzielnie zastępuje cebulę, a często okazuje się nawet ciekawszy. Śmietanę stosuję z przyzwyczajenia, ale staram się ją zastępować lżejszym jogurtem. :)

      Usuń
  4. ale tęsknię za pastą rybną mojej mamy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledziowa - śledź drobno posiekany, jajka, cebulka, ser, majonez, jogurt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie, bo bardzo lubię śledzie. Już mam smaka na nie ;)

      Usuń
  6. Dobre są też z mięsem gotowanym.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada ciekawie, jeszcze nigdy nie robilam z bialym serem, ale moze kiedys wyprobuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Wg. mnie jest naprawdę dobra!

      Usuń
  8. Świetna ta pasta! Też lubię wszelakie smarowidła do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię identycznie :) Jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pasty! A makrela to jedna z moich ulubionych rybek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D