Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Serduszka drobiowe w sosie majerankowym z kaszą jaglaną


W moim domu rodzinnym jadamy różne dania,
które innym mogą wydać się dziwne.

Są to między innymi podroby różnego typu np. serca drobiowe.
Przypomniał mi się ten smak ostatnio i postanowiłam takie oto serduszka
przygotować w sosie majerankowym.


gulasz z kurzych serc




Gulasz z serc drobiowych




Składniki:

  • 500 gram serduszek drobiowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej
  • sól i pieprz do smaku



Serca drobiowe oczyściłam.
Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do żeliwnego garnka.
Dodałam posiekany czosnek.
Gdy się poddusiły dorzuciłam serca.
Zalałam wodą, tak by przykryła wszystko i doprawiłam solą i odrobiną majeranku.

Gdy serca stały się miękkie doprawiłam pieprzem i dorzuciłam dużo majeranku.
Chwilę jeszcze pogotowała.
Zagęściłam sos mąką rozpuszczoną w wodzie tzw. zaklepką.
Ja zwykle używam ziemniaczanej, ale jeśli wolicie klasycznie to użyjcie pszennej :)

Gulasz z serduszek drobiowych gotowy.


serca drobiowe




Podałam go z kaszą jaglaną, którą uwielbiam, ale polecam też kasze gryczaną.

Kaszę jaglaną gotuję w niedużej ilości osolonej wody,
a gdy jest gotowa dodaję do niej masło.
Staje się wtedy tak pyszna, że mogę jeść ją samą :)


Jeszcze jeden pomysł na drobiowe serduszka:

Serca a la ślimaki ;)



A Wy jakie dziwne dania jadacie?



Przepis bierze udział w akcji"A może wątróbka?"



8 komentarzy:

  1. Oj moja droga. Serduszka zjem, ale kasza to trauma z dzieciństwa.

    Dziwne dania? W sumie nie wiem, wszystkie mi się normalne wydają:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to mam dobrze. Nie mam żadnej traumy z dzieciństwa, no przynajmniej takiej związanej z jedzeniem ;)
      Nigdy w domu takiej kaszy nie jadaliśmy, sama zaczęłam. Na początku była dziwna, a potem się zakochałam ;)

      Usuń
  2. Ah te serduszka. Muszę w końcu sobie kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, sama się szykuję do zrobienia gulaszu z serduszek, bo na mim stole z podrobów to gości przeważnie wątróbka i ozorki, więc ten przepis na pewno będzie dla mnie inspiracją.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja ;) Chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D