Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makaron ze szpinakiem



Maj się ledwo zaczął, a tu już blisko koniec.
Mój ulubiony miesiąc. Słowik, pachnące bzy, coraz cieplejsze noce. Gdyby tak mógł trwać choć chwilę dłużej.

Na straganach coraz więcej naszych polskich warzyw i owoców.Jak się je widzi to tysiące pomysłów na to co można z nich zrobić przychodzi do głowy.


szpinak i gałka muszkatołowa


Skoro dookoła tak pięknie i zielono postanowiłam ugotować coś zielonego.
Makaron ze szpinakiem.


Do tego dania wg. mnie najlepszy jest szpinak mrożony rozdrobniony.
Zaoszczędzimy czas przy siekaniu.
Należy też pamiętać, że przetwarzane owoce i warzywa są zbierane w okresie tzw. kampanii, kiedy są najlepsze i najzdrowsze, a dobrze przeprowadzony proces zamrażania nie powoduje utraty zbyt wielu wartości.

makaron ze szpinakiem



Składniki:

  • 0.5 kg mrożonego szpinaku
  • dwie nieduże cebule
  • kubek śmietany 12%
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • makaron




Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę do zeszklenia.
Następnie dodaję szpinak.
Solę, pieprzę i duszę dłuższą chwilę.

W rondelku delikatnie podgrzewam śmietanę i dodaję do niej starty ser.
Doprawiam sporą ilością gałki muszkatołowej i często mieszając podgrzewam do momentu rozpuszczenia się sera.

Gotuję makaron.Wykładam makaron na talerz. Na makaron wykładam szpinak i polewam to wszystko ciepłym sosem.

Albo 

Do szpinaku na patelni dodaję sos i wrzucam makaron. Mieszam wszystko razem i dopiero wykładam na talerz.


szpinak i makaron


Ponieważ gotuję zwykle tylko dla siebie, mam problem z określaniem ilości przy gotowaniu.
Zwykle gdy coś gotuję otrzymuję 2-3 porcję dania.
Mogę zjeść na obiad i kolację albo zabrać do pracy drugie śniadanie.


Jak mija maj w Waszej kuchni?



Przepis dołączam do akcji:

18 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam szpinak z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam młody szpinak!
    Przygotowuję całe liście.
    A połączenie z makaronem to pyszna klasyka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młody szpinak wykorzystuję jako sałatę. Z kiełkami i olejem lnianym jest pycha!
      Do dań oczywiście też.

      Usuń
  3. Proste i smaczne! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę uprzejmie! Dostałam to podaję dalej ;)

      Usuń
  4. MOje ulubione smaki ! Zarówno makaron jak i szpinak.
    Bardzo lubię. A mnie maj ucieka równie szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że taki krótki ten maj ;)

      Usuń
  5. I ja jestem zakochana w maju, wspaniały miesiąc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za miły komentarz :) Twoje danie nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze wzmaga we mnie apetyt na szpinak!
    Dodaje do obserwowanych :)
    Ps. Piękny widelczyk!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      A widelec babciny :)

      Usuń
  7. Niektórzy nie lubią szpinaku bo w dzieciństwie było go sporo - tak ja miałem lecz do szpinaku powróciłem po latach gdy skosztowałem podobnego makaronu z tym zielonym składnikiem. Od tamtej pory szpinak jest zawsze w mojej kuchni obecny - dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam szczęście i nikt mnie nie zmuszał do jedzenia szpinaku :D

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D