Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Taste Tokaj czyli dzień Tokaju


Dostałam zaproszenie na degustację win tokajskich.
Nie jestem znawcą win, ale wykorzystuję każdą okazję do zdobywania wiedzy i rozwijania kubków smakowych, więc wybrałam się z przyjemnością.

Obraz pochodzi ze strony www.facebook.com/winicjatywa


Degustacja odbyła się 27 maja w restauracji węgierskiej Borpince na ul. Zgoda 1/3 w Warszawie.
Można było zdegustować wina z regionu Tokaj-Hegyalja.






Tokaj to ogólna nazwa dla win produkowanych w tokajskim regionie winiarskim, którego stolicą jest oczywiście miasto Tokaj.
Region ten rozciąga się w północno-wschodnich Węgrzech, a także w południowo-wschodniej Słowacji.

Region został oficjalnie ustanowiony w 1737 roku, ale uprawa winorośli w tym regionie ma tysiącletnią historię.

Łagodny i ciepły klimat oraz urodzajne wulkaniczne gleby decydują o wspaniałym smaku tokajskich win.

Uprawiane tu szczepy winne to przede wszystkim furmint, hárslevelű, sárga muskotály.

Jednym z najbardziej charakterystycznych win jest bardzo słodkie wino likierowe Aszú.
Wytwarza się je z winogron wszystkich trzech w/w szczepów, które są porażone szlachetną pleśnią powodującą ich odwodnienie, a co za tym idzie wzrost stężenia cukrów.





Należy pamiętać, że w regionie Tokaj produkowane są nie tylko słodkie wina.
Na degustacji smakowałam również kilka bardzo fajnych wytrawnych win np. Furmint Birtok z winnicy Sauska.




Winnice wystawiające się w czasie degustacji otwartej:
(pisownia bez węgierskich znaków)

Alana Tokaj
Barta Pince
Beres Wine Estate and Winery
Dereszla Wine Estety and Winery
Disznoko
Dobogo Winery
Erzsebet Winery
Fuleky Winery
Grof Degenfeld Wine Estate and Castle Hotel
Patricius Winery
Samuel Tinon
Sauska Tokaj
Tokaj Nobilis Wine Estate







Podczas degustacji prowadziłam miłe rozmowy z winiarzami, którzy bardzo chętnie dzielili się swoją pasją i opowiadali o swoich winach.

To spotkanie pozwoliło mi poszerzyć moją wiedzę na temat win węgierskich.
Za co serdecznie dziękuję!





Egèszègedrè !



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tokaje,zwłaszcza te wysoko gwiazdkowe.
    Niestety nie mogłam być na tej degustacji...

    OdpowiedzUsuń
  2. super degustacja, bardzo lubię Tokaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już wiem, że to nie tylko słodkie wina to też mogę powiedzieć, że lubię ;)

      Usuń
  3. Ale miałaś fajnie! Na winach nie znam się, białe wytrawne wolę od czerwonych,często w wyborze kierują się podpowiedzią znajomych.
    Dużo się dowiedziałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wybieram czerwone wytrawne zwykle, ale nauczyłam się też pić inne :D

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D