Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szparagi po rzymsku


Szparagów na kolację nie należy spożywać samemu.

Tylko jak je przygotować?


po prostu szparagi



Pomysłów na to jak przyrządzić szparagi jest wiele.

Ja robię risotto ze szparagami lub omlet ze szparagami,
oczywiście dla dwóch osób ;)

Lubię też szparagi w wydaniu bardzo prostym.
I tą wersją chcę się z Wami dzisiaj podzielić.

W podobny sposób szparagi przygotowywali Rzymianie.
Na gorąco (pewnie z wody) z solą i pieprzem, polane roztopionym masłem
i skropione cytronem.

Ja zamieniłam wodę na piekarnik, cytron na cytrynę i dodałam ukochany czosnek :D



szparagi po rzymsku




Szparagi po rzymsku

Składniki:
(dla dwóch osób)
  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • dwa ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz świeżo mielony
  • sól morska gruboziarnista


Oczyszczam szparagi z twardych końcówek,
delikatnie zginając szparag i pozwalając złamać mu się w odpowiednim miejscu.

Opłukane układam w żaroodpornym naczyniu.

W miseczce mieszam oliwę z  połową soku cytrynowego. Wciskam czosnek
i dodaję sól. Wszystko mieszam i polewam szparagi, po czym obracam je odrobinę,
by równomiernie pokryły się marynatą.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Piekę je w temperaturze ok. 100 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości szparagów i oczekiwanej przez nas miękkości.
Ponieważ zwykle wybieram cienkie szparagi
i lubię gdy są jędrne, piekę je ok. 10 minut.

Po tym czasie na szparagi kładę masło i posypuję je pieprzem.

Gdy masło się rozpuści szparagi wykładam na talerze.
Skrapiam je pozostałym sokiem z cytryny.


szparagi masłem czosnkiem




Tak przygotowane szparagi podaję same lub jako dodatek do obiadu,
np. pieczonej ryby. Z kieliszkiem Rieslinga.


Na koniec w sosie, który został na dnie maczała bułkę,
żeby nic się nie zmarnowało ;)
Mniam!






A Ty jak przygotujesz szparagi na kolację we dwoje? ;)









8 komentarzy:

  1. Choć smakoszem szparagów nie jestem, jednak te najprostsze uważam również za najlepsze. U mnie duszą się na klarowanym maśle.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre szparagi z dobrym masełkiem. Mniam!!!

      Usuń
  2. I szparagi i truskawki najlepsze bez kombinowania :) Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, szparagi zdecydowanie na topie. Ale trzeba korzystać z tego, że są świeże i dorodne. Mnie zresztą też skusiły, tyle, że białe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja jeszcze białych nigdy nie jadłam, zawsze tylko zielone!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D