Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ślimaki z pietruszką czyli znowu kurze serduszka!




Zrobiło się trochę chłodniej i można zjeść coś więcej niż chłodnik i sałatę.
Postanowiłam przygotować serduszka drobiowe wg. przepisu, który znalazłam na blogu:  Cycki w Czekoladzie!




Gdy zobaczyłam zdjęcie dania od razu skojarzyło mi się ze ślimakami i zapragnęłam wakacji na południu Francji.
To skojarzenie spowodowało, że dodałam do przepisu jeszcze jeden składnik czyli czosnek.










Składniki:
  • kurze serduszka
  • cebula
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz


Serduszka oczyszczam z tłuszczu i myję dokładnie.
Następnie kroję w plasterki.

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na oliwę.

(Smażę na oliwie, ponieważ na studiach uczono mnie, że nie powinno się smażyć na maśle i rozgrzewać go do wysokich temperatur)

Dorzucam pokrojone serduszka. Doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem.

Smażę pod pokrywką do momentu gdy serca zrobią się miękkie.

Na koniec dodaję masło dla smaku i natkę pietruszki.




I pyszne danie gotowe.
Można zjeść z chlebem lub ugotować kaszę.


Macie ochotę na taką polską wersję ślimaków ;) ?

A może wolicie gulasz z drobiowych serduszek?






2 komentarze:

  1. A ja myślałam, że to naprawdę będą ślimaki :) Tak czy siak, danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No taki podstęp ;) Może kiedyś pokuszę się o prawdziwe.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D