Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makaron z jagodami



Poprzedni weekend spędziłam na Mazurach.

Postanowiłam skorzystać z okazji i wybrałam się na jagody.













A z jagód zrobiłam pyszne letnie danie, któremu trudno się oprzeć.





Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
  • jagody
  • kilka łyżek cukru/do smaku
  • odrobina wody
  • śmietana 12%
  • makaron tagliatelle

Oczyszczone jagody wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.

Dodajemy cukier (dodałam trzcinowy) i gotujemy 10-15 minut, aż jagody popękają.

Można ewentualnie dosłodzić, ilość cukru zależy od słodkości owoców.




Ugotowany al dente makaron wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym i dodaję śmietanę.

Wszystko mieszam i rozkoszuję się smakiem lata.




Podoba Wam się taka alternatywa dla pierogów z jagodami?



Przepis dodaję do akcji:
Jagodowo Nam edycja 5!

8 komentarzy:

  1. Mniam, zazdroszczę obfitych plonów. U mnie w lasach bardzo mało jagód ...

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, uwieeeelbiam :) jagodowy raj ;) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/slodkie-szaszlyki-z-ananasa-i-kurczaka/

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron i owoce: pycha! I do tego jagody prosto z krzaka!
    A komary Cię nie pożarły ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowały!
      Ale się nie dałam ;)

      Usuń
  4. jagody własnoręcznie zbierane- najlepsze!:)
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D