Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pasta alla Norma



Jakiś czas temu słuchałam swojej ulubionej audycji kulinarnej prowadzonej przez Pawła Lorocha, który bardzo smakowicie opowiada o jedzeniu :D

Wspomniał w audycji pastę alla Norma, klasyczną włoską pastę.



Jako wielka fanka makaronów postanowiłam ją przygotować.

Pasta alla Norma to danie kuchni sycylijskiej.
Podobno swoja nazwę zawdzięcza operze Vincenzo Belliniego pt. Norma.





Składniki:

  • 1 bakłażan
  • puszka pomidorów pelati lub dobre i aromatyczne świeże pomidory
  • dwa ząbki czosnku
  • ser Ricotta
  • świeża bazylia
  • garść makaronu
  • sól i pieprz do smaku




Bakłażany pokrojone w kostkę wrzuciłam na patelnię i smażyłam do czasu aż się ładnie zrumieniły.
Myślę, że można nawet podpiec je chwilę w piekarniku dla uzyskania aromatu.
Nie dodawałam oliwy, bo bakłażany wchłonęły by cały tłuszcz.

Pokrojone bakłażany można wcześniej posolić i zostawić je na 30 minut, co pozbawi je goryczki, ale wydaje mi się, że młode bakłażany jej nie mają.

Gdy nabrały koloru i aromatu dodałam do nich pomidory.
Przyprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem.

Dusiłam pod przykryciem dłuższą chwilę

.


Ugotowany al dente makaron wyłożyłam na talerz, ułożyłam na tym sos i obficie posypałam bazylią.

Wykończyłam danie układając kilka łyżeczek sera ricotta na wierzchu.


Było pyszne. Mniam!!!


A Wy co przygotujecie z bakłażanów?




Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście mniam! Ja we wrześniu być może odwiedzę Włochy i już się nie mogę doczekać serwowanego tam jedzonka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo, ale to bardzo apetycznie...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta wygląda pysznie! Dopominam się o liebstera...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, przepraszam. Zbieram się w sobie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D