Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Domowy majonez



Kiedyś go nie lubiłam, a teraz nie wyobrażam sobie wielu dań bez dodatku majonezu
np. galaretek drobiowych.

Nie mówiąc już o wszelkich sałatkach, które dzięki domowej wersji majonezu zachowują smak.



majonez bez konserwantów


Majonez kupiony w sklepie zupełnie mi nie smakuje, nie mówiąc o przerażeniu jakie wywołuje u mnie lista składników.


W moim domu  majonez przygotowujemy od lat. I może dlatego kiedyś go nie lubiłam,
bo prawie codziennie przed kolacją trzeba było go "kręcić".

Taki domowy majonez można też wykorzystać jako bazę
do różnych sosów np. do sosu cesarskiego.

Można wzbogacić jego smak dodając czosnku lub ziół.

Można też wykorzystać smakowe oliwy lub ciekawy olej do przygotowania majonezu.

Ja np. zamieniam część oleju słonecznikowego na olej lniany, który bardzo lubię,
no i do tego jest zdrowy.
Majonez ma wtedy bardzo ładny kolor.

Domowy majonez


Składniki:
  • Jedno jajko
  • Łyżka musztardy
  • 200-250 ml oleju
  • Odrobina cukru
  • Sól do smaku


Świeże jajko, prosto od kury dokładnie myjemy.
Wybijamy jajko do słoika [warto sprawdzić czy końcówka miksująca naszego blendera się mieści ;)] , dodajemy musztardę, szczyptę cukru i dwie szczypty soli.
A jeśli lubicie kwaśny to możecie dodać kilka kropel soku z cytryny.
Używam jajek, które przyjeżdżają do mnie ze wsi. W 100% ekologiczne ;)
Wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, a gdy się połączą dodajemy powoli olej,
cały czas miksując. Gdy dodamy cały olej miksujemy jeszcze przez jakieś dwie minuty,
by wszystko ładnie się połączyło.

Majonez jest gotowy gdy wygląda tak jak na zdjęciu ;)


domowy majonez



A Wy do czego dodacie Wasz domowy majonez?








9 komentarzy:

  1. Ja nie mam cierpliwosci i czasu na takie pierdoły. Jestem wygodnicka i leniwa :p
    Ale wspaniale wyglada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zajmuje jakieś 5 minut czyli mniej niż pójście do sklepu :)

      Usuń
  2. nigdy nie robiłam domowego majonezu , stad moje pytanie, Jak dlugo utrzymuje swiezosc? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię go w słoiku dzięki czemu mogę zakręcić. Zwykle korzystam z niego przez tydzień do półtora i uważam, że jest ok.

      Usuń
  3. Hej, a ja robiłam majonez z całego jaja i wyszedł mi niby, ale taki jakby piankowy, co mnie nie cieszyło. Co mogłam zrobić nie tak? Z samym żółtkiem jest duża różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zawsze z całych jajek i używam do tego końcówki miksującej czyli tej z nożykiem. Nie wiem czemu mógł wyjść piankowy. Nigdy nie robiłam majonezu z samym żółtkiem :D

      Usuń
    2. A, bo ja nie mam blendera ręcznego, robiłam mikserem, ale wszyscy normalnie piszą, że mikserem ok :/

      Usuń
    3. Ależ oczywiście!!! Też robię to mikserem. Spróbuj jeszcze raz! Jak nie wyjdzie to pogadamy jak się spotkamy :D

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D