Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Grzyby na maśle


Dziś prosty przepis na grzyby.

Byłam na Mazurach. Chciałam nazbierać kurek na pierogi, ale niestety już ich nie ma :/


Podgrzybki też trafiły do mojego koszyka.

Nazbierałam za to innych grzybów. m.in. kołpaki, jak się je nazywa u mnie  domu, i z nich przygotowałam dzisiejszą propozycję.


Tak przyrządzone grzyby można podać np. jako dodatek do kotletów.

Zjadam je same lub z kromką chleba :D




Składniki:

  • 10 sztuk grzybów
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie natka pietruszki

Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej.
Grzyby pokroiłam w plastry i dodałam do cebuli.
Posoliłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Gdy były miękkie doprawiłam pieprzem i solą oraz dodałam masło.
Wymieszałam,a gdy masło się rozpuściło, przełożyłam na talerz.





Posypałam natką pietruszki i zjadłam ze smakiem.

Czasem dodaję do grzybów śmietanę.


Życzę Wam miłego jesiennego tygodnia ;)


Muchomory to wdzięczny obiekt do fotografowania ;)






6 komentarzy:

  1. :) bardzo lubie grzybki , aczkolwiek kompletnie sie na nich nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam szczęście wychować się w lesie ;)

      Usuń
  2. Świetnie mogą smakować z tostem :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, to fantastyczny pomysł! Nawet jadłam takie tosty z kurkami :D

      Usuń
  3. Grzybki! :) w życiu nie ryzykowałabym ręcznym zbieraniem. W moim wykonaniu, to tylko pieczarki ;D ale lubię, jak rodzice nazbierają jakichś pysznych odmian. Po nast. ich wyprawie na pewno wypróbuję przepisu :)
    Zapraszam: http://aandjcookbook.blogspot.com/
    Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak grzybki są pyszne! Ja też w tym sezonie trochę z nich pokorzystałam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D