Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arabski sos tahini


Znów naszło mnie na coś arabskiego. Kuchnia arabska jest bardzo ciekawa i prosta.
 Odpowiadają mi takie smaki.






Dlatego często do nich wracam, staram się też poszerzać wiedzę na temat tej kuchni.
Dobrym źródłem informacji jest blog Szlakiem Daktyli... oraz arabskie.pl.

Przygotowałam danie bardzo typowe dla kuchni arabskiej i podejrzewam, że wszystkim Wam dobrze znane, przynajmniej ze słyszenia.
Zanim się z Wami podzielę przepisem na nie, przygotowała sos, który jest nieodzownym dodatkiem do tego dania.

Sos tahini często jest również podawany do dań z ryb czy kurczaka.



Sos Tahini

Składniki:
  • pół szklanki sezamu
  • dwie łyżki oliwy
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, kumin i ostra papryka do smaku

Sezam uprażyłam na patelni. Im dłużej go prażymy tym ciemniejszy kolor będzie miała pasta,
a przede wszystkim tym większą goryczkę będzie miała.

Uprażony sezam miksuję z oliwą na gładką masę.
Otrzymuje pastę tahini, którą dodaję też do hummusu.

Do pasty wrzucam czosnek i miksuję na gładką masę, dolewam sok z cytryny i dalej miksuję.
Na koniec dodaję jogurt i przyprawy i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos można posypać posiekaną natką pietruszki.





Jeśli macie moździerz lub makutrę to warto taki sos utrzeć zamiast miksowania.
Będzie o wiele lepszy.



Może domowy kebab z takim sosem?
Skusicie się?




11 komentarzy:

  1. O to taki wzbogacony przepis. Ja znałam taki z sezamu i oliwy. Bez czosnku i jogurtu. Podoba mi się odchudzona wersja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pasta tahini to baza do tego sosu. Służy też często jako przyprawa do wielu dań :)

      Usuń
  2. od jakiegoś czasu mam na niego chrapkę, namówiłaś mnie- spróbuję wg Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchnia arabska to dla mnie wielka tajemnica, ale zachęciłaś mnie do poznania nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze rok temu dla mnie też była tajemnicą, w sumie nadal jest, ale już mniejszą.
      Polecam, polecam!!!

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam, ciekawa jestem bardzo smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio dużo czytałam o kuchni arabskiej, tym bardziej wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W ogóle nie miałam styczności z kuchnią arabską i aż boje się wypróbować jakiegoś przepisu, by go nie popsuć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D