Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Falafel czyli kotleciki z cieciorki



Kilka dni temu podzieliłam się z Wami przepisem na sos tahini.
Dziś czas na gwiazdę czyli falafel.


kotleciki z cieciorki



Falafel to kotleciki z cieciorki, bardzo popularne wegetariańskie danie w krajach arabski,
a także często spotykane w naszym kraju jako alternatywa dla mięsnego kebaba. Zawsze wybieram taką wersję i bardzo Wam polecam.



W końcu odważyłam się przygotować taki kotleciki w domu.
Efekt powalił nie tylko mnie, ale i moją współlokatorkę.
Na pewno będzie gościło częściej na moim stole!



Falafel - kotleciki z cieciorki


Składniki:
  • szklanka cieciorki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • mieszanka przypraw / użyłam pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowe i kuminu, w przepisie na arabskie.pl był również cynamon, goździki i mahlab, ale nie miałam akurat w domu więc pominęła, choć radzę Wam dodać/
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia



Cieciorkę zalewam dużą ilością wody i moczę przez 12 godzin.

Namoczoną cieciorkę miksuję z cebulą i czosnkiem. Następnie masę mieszam z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dolewam wody, by masa była bardziej kleista.

Gotową masę na kotleciki zostawiam na co najmniej dwie godziny w lodówce.

Następnie formuję nieduże kotleciki i wrzucam na rozgrzany olej.
Smażę, aż do mocnego ich zarumienienia się.

Usmażone, odsączam na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Można też upiec kotleciki.
Uformowane kotleciki ułożyłam na blasze posmarowanej oliwą.

Piekłam w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut, na opcji grill.
W połowie pieczenia odwracam kotleciki na drugą stronę.

Muszą być całe ładnie zrumienione.

Wyszły równie pysznie jak smażone.


falafel



Gotowe podaję z sosem tahini.
Warto też przygotować do nich sałatkę ze świeżych warzyw.

Smakuje wybornie :)



14 komentarzy:

  1. Oj jak ostatnio fajnie wegetariańsko u Ciebie! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja jadam i lubię mięso, ale bardzo rzadko. Większość moich posiłków jest wegetariańska :)

      Usuń
  2. Dzięki Maryś. Niestety okazało się ostatnio, że sezam wyszedł. Ale pójdę na zakupy i kupię w komplecie z cieciorką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Właśnie przed chwilą upiekłam falafel i też wyszedł fajnie więc wersję pieczoną też polecam. ok. 20-30 minut na opcji grill, 180-200 stopni. W połowie przewracam na drugą stronę. Musza być ładnie zrumienione!

      Usuń
  3. O, super! Kiedyś sobie zamówiłam, bo znajomi chcieli zjeść kebab, a sama nie miałam ochoty :). Zapomniałam, że miałam spróbować to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieciorka musi moczyć się 12 godzin, a sama masa przegryzać ok. 2, ale jak się dobrze zaplanuje to szybko idzie. Polecam!

      Usuń
  4. Kotleciki wyglądają bardzo ciekawie i apetycznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie cieciorka jeszcze nigdy nie gościła na stole. A kotleciki wygladają przepysznie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam cieciorkę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D