Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kurczak pieczony z tymiankiem i modra kapusta


Miała być gąska.
Nawet nie wiecie jak trudno znaleźć gęsinę w takiej Nidzicy.
Chciałam kupić u Karola i Pascala. Trochę się spóźniłam i piersi były tak małe, że po zdjęciu z mostka na nic  by nie starczyły :/

Przed świętami pomyślę o gęsi wcześniej!



Przygotowałam więc udziki z kurczaka, podałam je z modrą kapustą. Rodzinka zażyczyła sobie do nich ziemniaki, ale ja proponuję grzybowe pęczotto.

Bez gąski, ale też pysznie!


Udziki z kurczaka

W ten sam sposób przyprawiłabym gęsinę.

Składniki:
  • 10 udzików z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • świeżego tymianku
  • łyżka oliwy


Czosnek siekam w drobną kostkę i posypuję solą, która powoduje, że czosnek mięknie.
Dalej siekam dosypując soli, a na koniec rozcieram na pastę.
Dzięki temu łatwiej jest natrzeć mięso, bo nakładamy jedną warstwę, a nie np. sól potem czosnek i na koniec zioła.
Sposób ten pokazał mi Szef Ryszard Majewski.

Do tej pasty dodałam jeszcze listki tymianku i łyżkę oliwy, wszystko razem przesiekałam i nałożyłam na udziki. Zafoliowałam je i wstawiłam na dwie godziny do lodówki.


Modra kapusta

Wykorzystałam przepis znaleziony na http://www.czasnagesine.pl/.
Mam tylko zastrzeżenia co do podanych tam czasów. Dusiłam ją 15 minut dłużej i nadaj była mocno chrupiąca. 

Składniki:
  • główka czerwonej kapusty
  • 5 suszonych moreli
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki tłuszczu /najlepiej gęsiego smalcu/

Poszatkowaną kapustę wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz.
Smażyłam ją pod przykryciem ok. 5 minut. W tym czasie pokroiłam suszone owoce i starłam jabłko na grubych oczkach.
Dodałam je do kapusty i dusiłam ją ok. 20 minut na wolnym ogniu.
Na koniec doprawiłam cukrem, octem, solą i pieprzem.
Jeszcze chwilę poddusiłam, a następnie zestawiłam z ognia.
Odstawiłam kapustę i dopiero po ok. godzinie odgrzałam by podać ją na stół.



Taka alternatywa dla gęsiny.
Nam smakowała!





7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurczaka z dodatkiem tymianku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnym pomysłem, który mnie smakowo odpowiada, jest też zastąpienie tymianku (który też uwielbiam) listkami szałwi, które wraz z odrobiną masła, wkłada się pod skórę kurczaka w różne jego miejsca. A napisz Maria, czy to kosmiczne urządzenie skraca według Ciebie czas pieczenia w porównaniu do zwykłego piekarnika? (nie do pieca w kuchni kaflowej :) ) i jakie są jego dodatkowe zalety? Pozdrawiam i dziękuję za umieszczenie w opisie przygotowania czosnku, mojej skromnej osoby jako nauczyciela :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o tym wkładaniu pod skórę, następnym razem.
      To urządzenie jest porównywalne jeśli chodzi o czas. Natomiast klasyczny piekarnik jest o wiele lepszy od niego.
      To urządzenie to świetna alternatywa dla klasycznego prodiża!

      Usuń
  3. No i pewnie dla osób, które mają piec kaflowy :) lub mają małą kuchnię bez możliwości wstawienia klasycznego piekarnika, bo z pewnością zajmuje mniej miejsca. Dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajmuje mniej miejsca, choć pieczeń z takiej kuchni kaflowej to zupełnie co innego :D
      Mam nadzieję, że będę jeszcze miała okazję czegoś się od Ciebie nauczyć :D

      Usuń
    2. Tak, takie piece i im podobne, które są na dodatek opalane żywym ogniem, mają to coś w sobie, czyli duszę. Nie bez przyczyny najsmaczniejsze pizze jadłem właśnie z takiego pieca, a w Iraku na śniadanie placki, które były przyklejane do ścian pieca i w ten sposób wypiekane, były moim pierwszym doświadczeniem z takim rodzajem wypieku.
      Przekazywanie Tobie i innym ciekawych pomysłów, a także dzielenie się moją wiedzą, będzie dla mnie, jak zawsze, miłą czynnością :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D