Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami



Ten makaron przypomina mi stare dobre czasu.
Ciekawe, że stary czasy są zawsze dobre ;)




W wakacje, przed czwartą, maturalną klasą odwiedziłam kilka fajnych miejsc.
Byłam np. w cudownym miejscu jakim jest Stacja Wolimierz w Górach Izerskich.
Nigdy nie zapomnę tego cudownego deszczu wywołanego indiańskim tańcem i koncertu jaki w czasie tej ulewy dał Słoma i jego ekipa.
Wspaniałe czasy.

Ten makaron jednak przypomina mi wizytę w Olsztynie, wcześniej tego samego lata, gdy Mały,  perkusista zespołu Łąki Łan zrobił dla nas kolację.
Pamiętam, że wtedy sos wydawał mi się za kwaśny, a dziś za dokładnie to samo go ubóstwiam. Bez dodatku śmietany byłby bez wyrazu. Jak to się smaki zmieniają ;)

A więc dziś na wspomnienie lata 2003 dzielę się z Wami przepisem.
Mam nadzieję, że Piotrek nie będzie miał mi tego za złe ;)


Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek
  • paczka mrożonego szpinaku
  • mały kubek śmietany 18%
  • żółty ser
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 250-300 gram makaronu /według mnie najlepsze jest fusilli czyli świderki/

Posiekaną w piórka cebulę podsmażam na dużej patelni. Dodaję pieczarki pokrojone w półplasterki, delikatnie solę i smażę pod przykryciem.
Na mniejszej patelni smażę szpinak doprawiony czosnkiem.
Gdy pieczarki są miękkie doprawiam je bazylią. Dodaję do nich gotowy szpinak.
Wszystko razem mieszam i doprawiam śmietaną. Dalej delikatnie podgrzewam.

Dodaję starty ser, a gdy się rozpuści wrzucam ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszam.


Gotowe danie rozkładam na talerze.
Z tej ilości składników wyjdą jakieś 3-4 porcje.




Makaron z takim sosem często gości na moim stole.
Gorąco go Wam polecam.



A na deser proponuję coś od Łąki Łan:




Przepis dodaję do akcji:

15 komentarzy:

  1. bardzo przyjemna propozycja na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, nawet mięsożerca nie powinie narzekać ;)

      Usuń
  2. Lubię połączenie szpinaku i pieczarek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. łąki łan <3 byłam na ich koncercie i było magicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć.
      Miło było poznać Ciebie na Blogowigilii. Łąki Łan jak zawsze spoko:). Pozdrawiam i mam nadzieję, że do zobaczenia :)
      Tomasz Araszkiewicz

      Usuń
    2. Ciebie również było miło poznać :) Do zobaczenia!

      Usuń
  4. A mi oprócz przepisu oczywiście, podoba się samo wspomnienie ze śmiesznym akcentem na "stare dobre czasy" , toż to już był 21 wiek ! Czyli nowiuśkie czasy.
    O starych czasach to ja wspominam.Pozdrawiam.
    (też technolog, ale żywienia zbiorowego)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! Jak miałaś lat 30 to też wspominałaś czasy liceum jako stare dawne czasy ;)

      Usuń
  5. perkusista Łąki Łan :). ehh przypomniały mi się wakacje w Kazimierzu w zeszłym roku, kiedy krążyliśmy za ekipą Dziadów i nie mieliśmy pojęcia, że wokalista to Paprodziad ;). A takie makarony są jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron ze szpinakiem to pyszne danie. Bardzo lubię, ale druga sprawa jest taka, że zjem wszystko, co ma w sobie szpinak : ) Bardzo dobry pomysł z tartym serem i śmietaną. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D