Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami


Moje ulubione danie wigilijne.
Pierogi z kapustą i grzybami!

Kiedyś czekałam cały rok na ten jeden wieczór by je zjeść.
Od niedawna pozwalam sobie przygotować je kilka razy w okresie przedświątecznym i nadal czekam na to cały rok.

pierogi z kapustą i grzybami

Zakładam, że i w przypadku świątecznych pierogów jest wiele przepisów.
Ja przyrządzam farsz tak jak podałam niżej, a Wy?




Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
  • 0,5 kg dobrej kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów
  • Dwie cebule
  • Olej
  • Pieprz do smaku
  • 0,3 kg mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • masło do polania pierogów


Farsz:
Kapustę kiszona płuczę i gotuję w garnku.Grzyby zalewam wodą i gotuję je do miękkości na wolnym ogniu.Gdy zmiękną dodaję je wraz z wodą z ich gotowania do kapusty.
Gotuję na bardzo małym ogniu do momentu gdy kapusta będzie bardzo miękka.
Następnie wszystko mielę w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroję w drobniutką kostkę i szklę na oleju. Dodaję ją do farszu i wszystko doprawiam pieprzem.
Ciasto na pierogi:Ok. 300 gram mąki zalewam odrobiną ciepłej wody. Mieszam razem, powoli dodając więcej wody.Wyrabiam gładkie ciasto.
Przed rozpoczęciem lepienia nastawiam gar z lekko osoloną wodą na pierogi.
Rozwałkowuję bardzo cienko ciasto, żeby było widać słoje na stolnicy.
Tnę tak, by wyszły mi kwadraty. Na każdym kwadracie układam łyżkę farszu.
Składam po przekątnej i za pomocą palca wskazującego, kciuka i środkowego zaklejam pieróg.
Sklejone pierogi układam na ściereczce i przykrywam kolejną, by nie obsychały.
Gdy wszystkie pierogi są już sklejone wrzucam je na gotującą się wodę.

Ugotowane pierogi układam na półmisku lub talerzach i polewam zrumienionym masłem.

pierogi wigilijne


Farsz mam już gotowy, a same pierogi lepie bezpośrednio przed kolacją wigilijną.

Teraz ruszam do krojenia sałatek, żeby jutro zajmować się już tylko ciastami i ubieraniem choinki.


Na koniec zadam Wam popularne ostatnio pytanie:
Macie na Wigilię barszcz czy grzybową?

U nas zawsze jest grzybowa, ale w tym roku wyjątkowo będą dwie zupy, bo bratowa właśnie gotuje barszczyk i dzielnie nalepiła do niego tonę uszek z grzybami.
Wyszły jej śliczne :D

Wesołych Świąt!!!

3 komentarze:

  1. u mnie farsz jest podobny. przed świętami im szybszy tym lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam :) Jutro robię kolejną porcję na sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwestrowe pierogi, fajnie! Za mną chodzi bigos, ale do jutra nie zdążę więc zostawię go na karnawał!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D