Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Risotto ze szparagami i kolendrą

Risotto ze szparagami i kolendrą



W weekend 6-8 czerwca byłam we Wrocławiu. Głównym powodem odwiedzenia tego pięknego miasta był odbywający się tam festiwal "Europa na Widelcu".


zielone szparagi


O tym dlaczego zakochałam się we Wrocławiu jeszcze Wam napiszę.

Zainspirowana szparagowo-truskawkowym szaleństwem, podczas festiwalu, postanowiłam przygotować obiad wykorzystując szparagi.

Bardzo lubię ten moment gdy szukam pomysłu na obiad, o ile nie jestem bardzo głodna ;)





Najpierw wypatrzyłam śliczne szparagi na jednym z festiwalowych straganów i zaczęłam szukać w głowie co by mi do nich pasowało.



Pierwszy przyszedł pomysł na makaron, a ponieważ obecnie nie jadam makaronów pszennych postanowiłam zastąpić go makaronem ryżowym. A jak wkradło się trochę Azji to i kolendra byłaby na miejscu.

Założyłam, że w sklepie pod domem dostanę wszystkie składniki. Niestety makaron ryżowy to nie chleb powszedni.

Na półce znalazłam jednak ryż jaśminowy więc wrzuciłam go do koszyka.
Przypomniałam sobie jak robiłam pęczotto z grzybami i dokupiłam kwaśną śmietanę oraz masło.


Przystąpiłam do tworzenia:


risotto ze szparagami i kolendrą



Risotto ze szparagami i kolendrą



Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram ryżu arborio lub jaśminowego
  • Garść liści kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Olej do smażenia


Zielone szparagi oczyściłam ze stwardniałych końcówek, a końcówki wykorzystałam do ugotowania wywaru.

Szparagi pokroiłam na kawałki wielkości ok. 1 cm i rozdzieliłam na dwie części: szparagi grubsze i cieńsze.  

Pokrojoną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej. Gdy się odrobinę zeszkliły dodałam grubsze kawałki szparagów. Podsmażyłam.

Wrzuciłam ryż, zamieszałam by cały pokrył się tłuszczem i podlałam wywarem.

Posoliłam. Gotowałam często mieszając i uzupełniając płyn w razie potrzeby.

 W połowie gotowania dodałam drobniejsze szparagi i trochę posiekanej kolendry.

Gdy ryż zrobił się miękki zdjęłam garnek z ognia. Doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodałam masło, śmietanę i kolendrę.


Dokładnie wymieszałam i pyszne risotto ze szparagami i kolendrą było gotowe!



zielone szparagi z ryżem



Myślę, że to świetny pomysł na obiad!
Mięsożercy mogą natomiast wykorzystać risotto jako dodatek do ich ulubionego kawałka mięsa.

Którą wersję wybierzecie?





7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Osobiście bardzo lubię wszelkiego typu risotto zawsze robię z dodatkiem sezonowych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie odkryłam jakie to proste i szybkie dania. Na dodatek można wykonać je w tylu wersjach. Idealne da mnie :D

      Usuń
  2. Ależ narobiłam sobie ochoty na szparagi patrząc na nie u Ciebie. Uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D