Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sałata rzymska z sosem Cezara

Sałata rzymska z sosem Cezara



Wiele razy wspominałam o mojej fascynacji Meksykiem, jego kulturą i kuchnią.
Często przygotowuję meksykańskie dania, np. moją ulubioną quesadillę.


sałatka cesarska


Tym razem przygotowałam sałatę, która z pozoru nie ma nic wspólnego z Meksykiem.

Nie ma? Ma!


Przenieśmy się do meksykańskiej Tijuany.
Jest rok 1924. Właściciel pewnej restauracji,  Caesar Cardini, przygotowuje dania dla swoich gości.


W restauracji jest duży ruch i w pewnym momencie w kuchni kończą się prawie wszystkie produkty.

Caesar, włoski imigrant, by nie zawieść swoich gości, wymyśla sałatę z wykorzystaniem składników, które mu zostały.


sałatka cesarza


Dzisiaj istnieje wiele wersji i sosu i samej sałaty.

Podobno restaurator był przeciwny dodawaniu do sałaty anchois, a specyficzny smak pochodził z sosu Worcestershire.

Do sałaty obecnie dodawane są również różne składniki, jak wołowina czy krewetki. Najpopularniejszy jest jednak grillowany kurczak.




Dodajecie do sałatki Cezara kurczaka czy coś innego?



Ja lubię tę sałatę tylko z sosem. Posypuję parmezanem i dodaje kilka pomidorków koktajlowych. Nie dodaję natomiast grzanek, bo za nimi nie przepadam.



Sos Cezara

Składniki:
  • 70 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 2 filety anchois
  • ząbek czosnku
  • garść tartego parmezanu
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • odrobina soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz


Nie dodałam sosu Worcestershire, ponieważ dodałam filety anchois


sos cesarski



Do naczynia wlałam oliwę, wybiłam jajko, dodałam musztardę, rozdrobnione anchois. Wycisnęłam czosnek i odrobinę soku cytryny.

Do naczynia włożyłam blender i nie odrywając końcówki od dna, rozpoczęłam kręcenie sosu. Po kilkunastu sekundach zaczęłam delikatnie poruszać blenderem w górę i w dół.
Gdy sos był już ukręcony dodałam parmezan i pieprz. Za pomocą blendera połączyłam je z sosem.


Pyszny sos, nie tylko do sałaty rzymskiej, gotowy!


Ostatnio dodałam też sos Cezara do kaszy krakowskiej, którą jadam na śniadanie i świetnie do niej pasował :D


sałata rzymska z sosem cesarskim



Sałata rzymska z sosem Cezara


Składniki:
  • Główka sałaty rzymskiej
  • sos Cezara
  • parmezan
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 filety anchois





Opłukane i osuszone liście sałaty porwałam na drobniejsze kawałki i wrzuciłam do dużej miski.
Polałam sosem i dokładnie wymieszałam.
Dodałam część pomidorków pokrojonych na ćwiartki, wymieszałam z sałatą i przełożyłam wszystko na miskę.
Posypałam sałatę parmezanem i ćwiartkami pomidorów. Udekorowała filetami anchois.


sałata rzymska z sosem Cezara


Sałata z trudem dotrwała do zdjęć ;)


Świetny pomysł na samodzielne, lekkie danie albo część obiadu.

Smakuje Wam?




4 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam tą sałatkę i koniecznie w wykonaniu domowym. Ale zdecydowanie wolę z grillowanym kurczakiem ;) Świetnie napisany post - z tą wzmianką o Cesar'ze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie występują jeszcze kapary w sosie, sałatę robię tylko z sosem i kurczakiem. Ewentualnie na wierzch idzie jeszcze nieco parmezanu. Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D