Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sałatka jarzynowa z pstrągiem



Za oknem iście wiosenne pogoda. Nawet ten lekki deszczyk.

W weekend wybieram się na Mazury szukać wiosny. 
Podobno z każdym dniem oznak wiosny przybywa.
Muszę sprawdzić osobiście.



Cieszę się na myśl o dłuższych i cieplejszych dniach.
Marzę również o cudownych nowalijkach.
Jednak na te prawdziwe trzeba jeszcze poczekać.


Radzę sobie hodując kiełki rzodkiewki na parapecie
i dojadając zimowe warzywa.

Z tych dostępnych zimą warzyw przygotowałam sałatkę.
Dodałam jajko, a na wierz położyłam pysznego wędzonego pstrąga.

Jedyne odstępstwo od sezonowości to posypanie sałatki szczypiorem dymki,
ale kiełki rzodkiewki byłyby tu jak najbardziej na miejscu.


Po pomysł na tę sałatkę sięgnęłam do jesiennej karty restauracji Nabo, autorstwa Szefa Kuchni Krzysztofa Lecha.



Sałatka jarzynowa z pstrągiem




Składniki:
(na 2 porcję)


  • 1 ziemniak
  • marchewka
  • burak średniej wielkości
  • 1/2 małej cebuli, może być czerwona lub szalotka
  • 1/2 kiszonego ogórka lub odrobinę soku z cytryny do sosu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kawałki wędzonego pstrąga
  • szczypiorek lub szczypior
  • majonez domowy
  • 1 łyżka musztardy, np. francuskiej
  • sól i pieprz do smaku



Warzywa gotujemy jak na sałatkę jarzynową (możemy wykorzystać swoje ulubione warzywa).
Kroimy je w kostkę. dodajemy posiekaną cebulę i ewentualnie ogórka drobno pokrojonego.

Do warzyw dodajemy sos przygotowany z majonezu, musztardy i ewentualnie soku z cytryny (zależy czy dodaliście ogórka i czy używacie majonezu łagodnego czy bardziej kwaśnego).


Chodzi o to by nasza sałatka warzywna nie była mdła, ale też by nie zagłuszyła wspaniałego smaku pstrąga.

Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym.

Mieszamy by warzywa pokryły się przyprawami i sosem.

Sałatkę dobrze jest schować na trochę do lodówki by smaki się połączył.


Gotową sałatkę układamy na środku talerzy.
Na wierzch kładziemy, starte na drobnych oczkach tarki, jajko na twardo i kawałki wędzonego pstrąga.

Wszystko posypujemy szczypiorem lub szczypiorkiem.





Ja bardzo lubię szczypior dymki, ale większość osób wybiera drobny szczypiorek.

Na co Wy się zdecydujecie?

Dymka czy szczypiorek?





4 komentarze:

  1. Mimo, że jestem właśnie po obiedzie, chętnie zjadłabym taką sałatkę! :) Dla mnie i dymka i szczypiorek ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrąga! Prosty przepis to coś dla mnie a zdjęcia bardzo zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D