omlet ze szparagami i kozim serem

Omlet ze szparagami i kozim serem

Sezon na szparagi trwa od kwietnie, a kończy się wraz z czerwcem. Niestety!Jestem wielką fanką szparagów, zwłaszcza zielonych, dlatego chcę wykorzystać ostatnie dni gdy mogę je dostać. Tym razem przygotowałam omlet ze szparagami i kozim serem.

Cieniutkie pędy lubię chrupać na surowo lub dodaję je do sałaty. Często też robię pyszne szparagowe risotto

omlet ze szparagami i kozim serem

Wartości odżywcze szparagów

Jak pewnie wiecie szparagi uważane są za afrodyzjak. Pewnie trochę dzięki swojemu kształtowi. Na pewno też dzięki swym wartością odżywczym. Są źródłem witaminy C i E, karotenu, potasu, wapnia, cynku, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Zawierają też dużo kwasu foliowego. Dziesięć ugotowanych pędów zapewnia ok. 50 % dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.

Mają też niską wartość energetyczną więc osoby na diecie mogą spożywać szparagi bez obaw. 100 gram szparagów to tylko 17 kcal!

Szparagi doceniono już w starożytności

Walory szparagów doceniano już w starożytności, bo ich wizerunki są obecne na egipskich sarkofagach sprzed 5 tyś. lat. Rzymianie je uwielbiali, jadali szparagi na gorąco,  z roztopionym masłem oraz doprawione solą,  pieprzem i skropione sokiem z cytronu, który jest rodzajem cytrusów. Przez lata podawałam je podobnie tylko skrapiałam sokiem z cytryny i dodawałam czosnek.

Omlet ze szparagami i kozim serem

Składniki:
(na dwie porcje)

pół pęczka zielonych szparagów
1 czerwona cebula
4 lub 6 jajek
2 ząbki czosnku
oliwa i łyżka masła klarowanego do smażenia
pieprz świeżo mielony, ewentualnie sól do smaku
kawałek sera koziego dojrzewającego

Czerwoną cebulę kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki i Szklę ją na oliwie, na koniec dodaję szparagi pokrojone w małe kawałki i czosnek w plasterkach. Doprawiam pieprzem, ale nie dodaję soli, żeby zachować słodycz szparagów i smażę bardzo krótko by szparagi zachowały swą jędrność.Jajka rozbełtuję w misce, doprawiam solą. Podsmażone szparagi dodaję do jajek i mieszam dokładnie.

Na dwóch patelniach, o średnicy ok. 24 cm, rozpuszczam masło i wylewam na nie po połowie jajek ze szparagami i Smażę na bardzo małym ogniu, a pod koniec smażenia układam na omletach cieniutkie plasterki koziego sera (lub grubsze jeśli wolicie). Gdy ser się rozpuści pyszny omlet jest gotowy do jedzenia.

Skusicie się na omlet ze szparagami i kozim serem?

cieniutkie pędy zielonych szparagów

Zauważyłam, że niektórzy odcinają zdrewniałe końcówki szparagów, jednak lepiej jest delikatnie wygiąć szparag, a jego koniec złamie się we właściwym miejscu. Należy też pamiętać,  żeby do gotowania zielonych szparagów nie dodawać cytryny, bo zrobią się szare.

Smacznego,

Więcej pyszności: