Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Riesling na lato!


W zeszłym tygodniu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z winem,
na które zaprosiła mnie Joanna z Królestwa Garów.
Przez chwilę tylko obawiałam się, że będzie to kolejna, nudnawa degustacja. Okazało się jednak, że to naprawdę były warsztaty z winem.

Tydzień Rieslinga


Spotkanie było inauguracją Tygodnia Rieslinga,
organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina.
Jak łatwo się domyślić Riesling był gwiazdą wieczoru.


Riesling to najpopularniejszy biały winny szczep, przynajmniej w Niemczech. Ponieważ to tam znajduje się ponad połowa obszarów uprawnych tej odmiany.

Jest winem eleganckim, o dużej owocowości i ma zdolność starzenia się.

Pasuje do bardzo różnych dań, nie tylko kuchni europejskiej, ale także do dań kuchni azjatyckiej czy latynoamerykańskiej.

O tej porze roku możemy podać je do szparagów czy truskawek, a przez całe lato świetnie odnajdzie się do większości posiłków.


szparagi i truskawki



Przekornie Tydzień Rieslinga w Warszawie trwa dwa tygodnie
więc jeszcze do niedzieli macie okazję wziąć udział w degustacjach, promocjach, a nawet koncertach organizowanych z tej okazji.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Niemieckiego Instytutu Wina.


Riesling Weeks



W zacnym gronie, pod okiem Szefa Kuchni winiarni Jung Und Lecker,
Marcina Śnieżka, przygotowaliśmy przepyszną kolację.
Poniżej przedstawiam krótką fotorelację z tego miłego wieczoru,
którą, mam nadzieję, zachęcę Was do skosztowania wspaniałego wina jakim jest Riesling.

Polecam je Wam gorąco na gorące wieczory.



Menu warsztatów z Rieslingiem 

riesling weeks
Przystawka

Łososiowe Trio:
-konfitowany łosoś z piklowanym selerem naciowym, papryczką jalapeno, białym winogronem i kolendrą
-łosoś smażony a la tataki z salsą mango, miętą imbirową i sezamem
-łosoś poche z grillowanym ananasem, kozim serem i rucolą


W towarzystwie win:


- Riesling Quinterra, winnica K.-Gilot
-Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof
-Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen
riesling weeks
Danie główne
-sum afrykański z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła

W towarzystwie wina:
-Riesling Spaetlese trocken, winnica Kerpen


riesling weeks
Deser
Rieslingowe trio:
sorbet z wytrawnego rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany z rieslingową galaretką

W towarzystwie wina:

Riesling Divinus Secco, winnica Rappenhof


Grillujemy ananasa
Tak powstaje łosoś konfit 
Jung&Lecker
Szef Marcin Śnieżek z precyzją dekorował dania,
nam nie chciało tak pięknie wyjść ;)
O proszę!

Sum afrykański



By stworzyć deser
A na koniec była zabawa z suchym lodem



Cudowne Rieslingowe Trio



Miłego weekendu Wam życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D