Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cukinia faszerowana soczewicą

Na dworze coraz chłodniej.
Jesień w pełni, bo już nawet złota bardzo mało na drzewach, a więcej pod nimi.
Ostatnio przyniosłam trochę jesieni do domu czym Wam się pochwaliłam.
Zrobiliście swój wianek?

lokalnyrolnik.pl

Owoców i warzyw na straganach mniej i mniej kolorowo.
Warto je wykorzystać i dostarczyć organizmowi witamin przed zimą.

Postanowiłam wykorzystać ostatnie cukinie.

Dodałam pomidory,  sycącej soczewicy, a wszystko posypałam serem pleśniowym choć można dodać ser kozi lub typu feta.

Przepis ten poznałam w Nabo Cafe.

Cukinia faszerowana soczewicą


cukinia faszerowana soczewicą


Składniki:
  •  2 średnie cukinie
  •  1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • Szklanka soczewicy
  • Kawałek wyrazistego sera np. Ser kozi długo dojrzewający
  •   Sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  •  Olej do smażenia



Soczewicę gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu gdy będzie miękka,
ale nie będzie się jeszcze rozpadać.

Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie.
Gdy jest miękka dodaję do niej pomidora, również pokrojonego w kostkę.
Doprawiam solą.

Gdy pomidor zacznie się rozpadać dodaję ugotowaną soczewicę i chwilę smażę,
żeby wchłonęła część sosu.
Na koniec wszystko doprawiam jeszcze solą, jeśli potrzeba, i pieprzem.


Cukinie rozkrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Delikatnie nacieram solą.
Wypełniam farszem  i w żaroodpornym naczyniu wstawiam do piekarnika.
Piekę do momentu gdy cukinia będzie miękka.
Kilka minut przed końcem pieczenia posypuję zapiekane cukinie serem pokrojonym w drobną kostkę.

Gdy ser zrobi się miękki, danie jest gotowe.

cukinia soczewica pomidor

To zdrowe i proste danie możemy zabrać ze sobą np. do pracy
 albo podać jako dodatek do obiadu.

Wszystkie składniki kupicie na lokalnyrolnik.pl ;)


A jak Wam się podoba mój talerz i naczynie żaroodporne? 
Ja jestem zachwycona ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!

Miło mi będzie jeśli odwiedzicie mnie ponownie :D